Lente

Onvervangbare zuiverheid van deze paar dagen die door God zijn gekozen als zijn teken! Een mengeling van hemelsheid en beklemming. Opeens zie ik “hemelsheid”, bijvoorbeeld, in het zuivere wit van de rijpe kornoeljebloesems tegen de donkere groenblijvende planten in de bewolkte tuin. Ook hemelsheid” van het gezang van de onbekende vogel die hier misschien maar een paar dagen op doortrek is, een fraai, diep en eenvoudig liedje. Puur – geen pathos, geen mededeling, geen verlangen, puur hemels geluid. Ik word gegrepen door deze “hemelsheid” alsof ik een kind was – de geest van een kind waarvoor ik nooit iets heb gedaan om haar te verdienen en dat is mijn eigen aandeel in de hemelse lente. Niet van deze wereld of door mijn toedoen. Gedeeltelijk geboren uit fysieke beklemming (ook al is die er niet echt. Ze gaat snel voorbij). Het gevoel dat “hemelsheid” de ware aard is van de dingen, niet hun aard, niet “in henzelf”, maar het feit dat ze een geschenk zijn van liefde en vrijheid.

The Intimate Merton Blz 218