Succes

Enkele jaren geleden vroeg een man, die een boek met de titel Succes aan het schrijven was, mij om aan te geven wat ervoor had gezorgd dat ik zo succesvol geworden was. Verontwaardigd antwoordde ik hem dat ik mezelf niet als succesvol beschouwde in alle betekenissen van het woord. Ik bezwoer hem dat ik mijn hele leven lang had proberen te vermijden om succesvol te zijn. Als dat toevallig zo was gekomen omdat ik een bestseller had geschreven, dan was dat louter per ongeluk, te wijten aan onachtzaamheid en naïviteit en ik zou er goed opletten om dat nooit meer te doen. Als ik een boodschap zou hebben voor mijn tijdgenoten, zo zei ik, dan zou het zeker het volgende zijn: wees wat je ook maar wil, gek, dronken en een smeerlap van welke soort dan ook, maar vermijd kost wat kost één ding: succes. Ik heb nooit meer iets van hem gehoord en volgens mij is mijn antwoord ook nooit gepubliceerd tussen de andere reacties.

            Love and Living p. 10