Paus Franciscus voor het Amerikaanse Congres

“… Een eeuw geleden, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, door Paus Benedictus XV een 'zinloze slachting' genoemd, werd een andere belangrijke Amerikaan geboren: de cistercienzer monnik Thomas Merton. Hij blijft een bron van spirituele inspiratie en een gids voor velen. In zijn autobiografie schreef hij: 'Ik werd geboren. Ofschoon vrij van nature en geschapen naar het beeld van God, was ik toch gevangene van mijn eigen heftigheid en mijn eigen zelfzucht, naar het beeld van de wereld, waarin ik geboren werd. Die wereld was een afbeelding van de hel, vol mensen als ik zelf, die God beminden en Hem toch haatten, die geboren waren om Hem lief te hebben en in plaats daarvan leefden in vrees en hopeloos tegenstrijdige begeerten'. Merton was boven alles een man van gebed, een denker die vragen stelde bij de zekerheden van zijn tijd en nieuwe horizons opende voor mensen en de kerk. Hij was ook een man van dialoog, iemand die zich inzette voor de vrede tussen volkeren en religies.”

Paus Franciscus voor het Amerikaanse Congres 24 september 2015

Volledige toespraak hier te lezen