Advent – Genade van Zijn komst

Vanuit het bos laat ik iets van me horen over kerstmis… De wijzen zijn onderweg, evenals de herders… En het zal weer kerstmis worden, met alle onzichtbare genade van Zijn komst, Zijn revolutie. We beseffen niet dat dit verhaal over de kribbe de echte revolutie is die voor eens en voor altijd alles op zijn kop heeft gezet, zodat niets ooit hetzelfde was en ooit hetzelfde zal zijn. Maar we doen hard ons best om het 'oude liedje' te zingen, in plaats van het nieuwe: het lied van de oorlog, van geld, van macht, van succes, van plezier, terwijl het allemaal veel eenvoudiger is. Je geniet zoveel meer van het leven wanneer je je niet hoeft te amuseren of iemand dwingen om iets te doen of iets proberen erdoor te drukken.

 

Brief van Thomas Merton aan zuster Therese Lentfoehr s.d.s. 20 december 1962

Uit: The Road to Joy. Letters to New and Old Friends p.242-43