Contemplatie

Contemplatie is dus meer dan het overwegen van abstracte waarheden over God, meer zelfs dan affectieve meditatie over de dingen die we geloven. Het is ontwaken, verlichting en het onvoorstelbaar intuïtief  begrijpen, waardoor de liefde zich verzekerd weet van Gods scheppende en dynamische tussenkomst in ons dagelijks leven. Contemplatie is niet slechts het “vinden” van een helder idee van God en Hem beperken binnen de grenzen van dat idee. Het schouwen houdt hem daar niet vast als een gevangene bij wie je altijd weer terug kunt keren. Integendeel, contemplatie wordt door Hem weggevoerd naar zijn eigen rijk, zijn eigen mysterie en zijn eigen vrijheid.

Thomas Merton Zaden van contemplatie Damon 2015 p.17 (New Seeds of Contemplation p.5)

 

book_9789460361951_178

Nieuwe vertaling: Zaden van contemplatie