Ons ontwaken

We moeten leren ons te realiseren dat de liefde van God ons in elke situatie zoekt, en zoekt naar het goede voor ons. Zijn ondoorgrondelijke liefde is gericht op ons ontwaken. Aangezien dit ontwaken een soort sterven van ons oppervlakkige zelf veronderstelt, zullen we echter opzien tegen zijn komst in de mate waarin we ons identificeren met dit oppervlakkige zelf en eraan gehecht zijn. Maar wanneer we de dialectiek van leven en dood       begrijpen, zullen we leren om de risico’s te nemen die het geloof van ons vraagt, om de keuzes te maken die ons verlossen van ons gewoonlijke zelf en die voor ons de deur openen tot een nieuw bestaan, een nieuwe werkelijkheid.

Thomas Merton, Zaden van contemplatie, 2015 p.24 (New Seeds of Contemplation p.15-16)

 

Meewerken aan Gods scheppende vrijheid

Het is niet onze roeping om er gewoon maar te zijn, maar om met God mee te werken bij de schepping van ons eigen leven, onze eigen identiteit, onze eigen bestemming. We zijn vrije wezens en kinderen van God. Dat betekent dat we niet passief mogen

blijven maar, door te kiezen voor de waarheid, actief moeten deelnemen aan zijn scheppende vrijheid in ons eigen leven en in het leven van anderen. Nog beter gezegd: we worden zelfs geroepen om met God samen te werken aan de schepping van de waarheid van onze identiteit.

Thomas Merton, Zaden van contemplatie p.34 (New Seeds of Contemplation p.32)